Büyük ünlü uyumuna aykırı ekler neler?
Majör ünlü uyumuna uymayan ekler. Ancak bazı ekler bu kuralı ihlal eder: -ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen. Bu ekler her zaman majör ünlü uyumuna uymaz. Akşam, baklagil, çalışırken, ekşi-ekşi, yürürken gibi.
Ünlü uyumuna aykırılık nedir?
İlk hecede arka ünlü varsa, sonraki hecelerdeki tüm arka ünlüler arka ünlü olmalıdır. Bu kurala büyük ünlü uyumu denir. Burada önemli olan, kelimenin ilk hecesindeki ünlünün kalın mı yoksa ince mi olduğudur. Dilimizde kalın ünlüler a, ı, o, u harflerinden oluşur.
Büyük ünlü uyumu nedir örnek?
İnce veya kalın olsun, tüm ünlü harfleri içeren kelimeler üst ünlü uyumu kuralını takip eder. Örnekler: “swing”, “pillow”, “laurel”, “seed.” Great Celebrity Match nedir? İsim veya fiil kelimelerindeki tüm ünlülerin yüksek veya ince olduğu duruma üst ünlü uyumu denir.
Küçük ünlü uyumuna aykırı sözcük nedir?
Küçük ünlü uyumu gerektirmeyen kelimeler: Yabancı dillerden Türkçeye çevrilen birçok kelime küçük ünlü uyumunu takip eder. Ancak, bu kural ödünç kelimelerde gerekli değildir: daktilo, doktor, motor, kabul, kitap, konsül, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb.
Büyük ünlü uyumuna uymayan sözcükler nelerdir?
Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: uyum, badem, ceylan, kipper, dükkan, fidan, gazete, hamsi, kestane, keman, limon, model, kuvvet, güreşçi, merhaba, sinema, tiyatro, eğil, ziyaret. Bileşik kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: açıkgöz, bilgisayar, sofayat, hanımeli, vb.
Çekim eki kısaca nedir?
Çekim ekleri, isim ve fiil kelimelerinin sonuna eklenen ve cümledeki diğer kelimelerle anlamsal bir bağlantı kurmalarını sağlayan eklerdir. Tek başlarına hiçbir anlam ifade etmezler. Çekim ekleri, kelimelerin cümle içinde zaman, yön, bağlılık, tekil veya çoğul gibi anlamlar almasını sağlar.
Küçük ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?
KÜÇÜK ÜNLÜLER UYUMUNA UYMAYAN ÖRNEK KELİMELER hurma, palmiye, çamur, midye, kavuk, kavun, kavurmak, bir araya gelmek, atmak, yağmur vb. Kelimeler küçük harflerle ünlü uyumuna uymayan kelimelerdir.
Aşağıdakilerden hangisi büyük ünlü uyumuna uymaktadır?
BÜYÜK SESLİ UYUMUNA UYGUN ÖRNEK KELİMELER Adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, yutmak; beşik, bilezik, haşhaş, gözlük, üzengi, vergi, yüzük, vb. Örnek kelimeler verebilirsiniz. Bu kelimeler büyük sesli harf uyumunu takip eder.
Sandalye büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Eğer biri ilk akşam zayıfsa, diğerleri de zayıf olmalı. Ancak, bu kelime hem yüksek hem de alçak ünlüler içeriyor. Yani sandalye kelimesi. Büyük uyum kuralına uymuyor.
Ünsüz uyumu kuralı nedir?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.
Çiçek büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Elektrik, çiçek, masa, rende, zeytin… gibi kelimeler bile yabancı kökenlidir; ama büyük ünlü uyumuna uygundur.
Türkçede kalın ünlüleri kalın inceleri genellikle ince ünlüler izler hangisi bu kurala uymamaktadır?
Majör ünlülerin uyumu, bir kelimedeki ünlülerin ince mi yoksa kalın mı olduğuna bağlıdır. Türkçe bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır; ilk hecede arka ünlü varsa, diğer hecelerde de arka ünlü olmalıdır. Bu kurala majör-ünlü uyumu veya düşük-ince uyum denir.
Büyük ünlü uyumu ve küçük ünlü uyumu arasındaki fark nedir?
Büyük ünlü uyumunda ince ve kalın ünlüler kullanılırken, küçük ünlü uyumunda düz ve yuvarlak ünlüler kullanılır. Büyük ünlü uyumundan daha karmaşık görünse de, küçük ünlü uyumunun mantığı da oldukça basittir.
Ünsüz yumuşamasına aykırı ne demek?
Dilbilgisi kurallarına göre, bir harf yazılırken yumuşatılması gereken sert ünsüzler oldukları gibi kalırlar, buna ünsüz yumuşatma ihlali denir. Örneğin, “Ç” ile biten birçok kelime, bunlara bir ek eklendiğinde “C” harfine dönüşür. Bir ek kullanılmasına rağmen son harfi değişmeyen kelimeler, ünsüz yumuşatma ihlali olarak kabul edilir.
Profesör büyük ünlü uyumuna uyar mı?
1-) Küçük ünlü uyumuna şu alıntı sözcüklerde gerek yoktur: aktör, alkol, banderol, daktilo, kabul, doktor, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb. 2-) Küçük ünlü uyumuna aykırı bazı sözcüklere eklenen ekler, sözcüğün son ünlüsüne uymaktadır: kavun-u, konsül-luk, yaramaz-lik, müzik-ci, yağmur-luk, vb.
Büyük ünlü uyumu ne zaman aranmaz?
-Ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen gibi ekler büyük ünlü uyumuna uymaz. Örnekler: akşam vakti, nabız, çalışırken, ekşi-ekşi, yürürken vb. o Tek heceli sözcükler: Tek heceli sözcüklerde ünlü uyumu kuralı aranmaz.
Küçük ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?
KÜÇÜK ÜNLÜLER UYUMUNA UYMAYAN ÖRNEK KELİMELER hurma, palmiye, çamur, midye, kavuk, kavun, kavurmak, bir araya gelmek, atmak, yağmur vb. Kelimeler küçük harflerle ünlü uyumuna uymayan kelimelerdir.
Yor eki küçük ünlü uyumunu bozar mı?
“-yor, -ki, -leyen, -ken, -daş, -(ı)mtrak, -gil” ekleri bazı durumlarda başka şekilleri olmadığından ünlü uyumunu bozmaktadır.
Büyük ünlü uyumuna harfler nelerdir?
Bunlar “a, e, ı, i, o, ö, u, ü” sesleridir. Bu ünlülerin yarısı ince harflerden, diğer yarısı ise kalın harflerden oluşur. Kalın harfler “a, ı, o, u”, ince harfler ise “e, i, ö, ü”dür. Bu harflerin kullanımı büyük ünlü uyumu kuralını ortaya koyar.